Karppauskeskustelu käy kuumana medioissa. Olen lukenut satoja yleisökommentteja erilaisista artikkeleista mm. Aamulehden sivuilta. Puolesta ja vastaan kirjoituksia on yhtä lailla. Mutta se mikä minua järkyttää, on että televisiossakin ihan kuin tahallaan vääristellään asioita. Ärsyttävää. Kai se on keino saada ihmiset reagoimaan.

Yleensä tahallaan sekoitetaan hiilihydraatiton ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. En ymmärrä, miten itseasiassa hiilihydraatiton ruokavalio voi olla edes mahdollinen. Paitsi pelkällä lihansyönnillä. Kasviksetkin sisältävät hiilareita. Se ei ole ns. karppausta (eli Low-carbohydrate diet). Proffatason ihmiset jauhavat lihansyönnin lisääntymisestä maailmassa, kuinka ei ole edes mahdollista tuottaa niin paljon lihaa, jos kaikki ihmiset maapallolla karppaisivat. Mutta se ei ole karppaamista! Karppaamisessa ei lisätä lihansyöntiä vaan nimenomaan kasviksia. Miten tämä on niin vaikea tajuta! Juustoa ja metukkaa napostelevat ovat joutuneet ojasta allikkoon. Muun muassa tällaisten ihmisten vuoksi, jotka luulevat karpaavansa, karpaamista pidetään haitallisena.

Vastahakoisesti myönnetään, että karppaaminen on tehokas laihdutukeino, mutta samaalla muistutetaan, että se on pitkäaikaisesti käytettynä haitalinen terveydelle. Myös energiansaannin vähentäminen on tehokas laihdutuskeino. Mutta näissä kahdessa on iso ero, jota ei ääneen suostuta lausumaan. Karpatessa laihdutusvaiheessa vähennetään hiilihyraattien saantia nimenomaan jättämällä valkoiset jauhot, pastat, peruna ja sokeri pois ruokavaliosta. Ylläpitovaiheessa hyviä, hitaita hiilihydraatteja voi hankkia täysjyvätuotteista. Karppaus ei siis sulje pois kokonaan täysjyvätuotteiden käyttöä, toisin kuin väitetään. Karpatessa laihduttaessa ei tarvitse itkeä ja syödä nälissään porkkanaraastetta, koska näläntunne on koko ajan hallinnassa. Itseasiassa niin hyvin, että täytyy muistuttaa itseään säännöllisistä ruoka-ajoista, koska ei kärsi nälästä.

Karppaamista pidetään vain dieettinä ja dieetti-sanaa käytetään tarkoittamaan tässä yhteydessä vain laihdutusruokavaliota. Dieetti tarkoittaa erityisruokavaliota, joita on monenlaisia. Karppauksessa se tarkoittaa sopimattoman ruoka-aineen korvaamista toisella. Esimerkiksi peruna runsaan tärkkelypitoisuutensa vuoksi korvataan vaikkapa kukkakaalilla. Huomaa: ei siis lihalla, Tämä täytyisi joillekin tahoille vääntää rautalangasta. Vähärasvaiset tuotteet korvataan rasvaisemmilla kuten levitteet voilla. Karppauksessa käytetään myös kasvisöljyjä, mutta ei muunneltuja kasvisrasvoja vaan esimerkiksi kylmäpuristettua rypsiöljyä. Tästäkin karppaajat tuomitaan, että he eivät käytä hyviä kasvisöljyjä.

Karppaajat käyttävät kasvikunnan tuotteita monipuolisemmin kuin he, jotka syövät hiilaripitoisempaa ruokaa.

Karppaamien on elämäntapa. Ei väliaikainen laihdutusdieetti. Toki monella muullakin tavalla laihtuu, mutta tulokset eivät usein ole pysyviä. Tulosten pysyvyyteen kyllä vaikuttaa muukin kuin tapa, millä on saanut kilot karisemaan. Jatkuvasti joutuu kuulemaan, että liikkukaa, liikkukaa. Kuitenkaan pelkkä liikunta ei laihduta. On mielestäni hengenvaarallista laittaa runsaasti ylipainoinen ihminen rehkimään kuntosalille ja uskotella hänelle, että vain näin voit polttaa rasvaa kehostasi.

Laihdutustulosten pysyvyyden varmistamiseksi pitää mennä elintapojen tutkimista syvemmälle. Pelkästään ruokavalion ja totuttujen rutiinien muuttaminen ei auta, jos ei kaiveta esiin oikeita syitä lihomisen alkamisen alkulähteiltä. Myös ikänsä lihavina olleet voivat löytää sen alkusyyn.